Domotica Systeem zelf installeren

Domotica Systeem zelf installeren

Installeer zelf je domotica systeem en bespaar tot 50%. Wij leveren en ondersteunen 6 domotica systemen die je als zelfbouwer kan installeren. Velbus, Domintell, Niko Home Control, Teletask, Fibaro en Eltako.

Doe-het-zelf-Domotica

Bij My-Smarthome.be opteren we voor Domotica systemen die zowel wat betreft het aansluiten als het programmeren eenvoudig te doen zijn door een handige doe-het-zelver. Bovendien moet het interessant geprijst zijn en ook kwalitatief tot het topsegment behoren. Vraag zeker een projectprijs aan, voor je begint met de aankoop van je materialen. Klik HIER om je aanvraag in te dienen.

Domotica zelf installeren is eenvoudiger dan een klassiek systeem met een wisselschakeling of nog erger een kruisschakelaar...


Daarom hebben we kozen ons te specialiseren in Velbus, Domintell, Niko Home Control en Fibaro domotica. Door jaren ervaring kunnen we we onze klanten bijstaan als er problemen zouden zijn bij het installeren of het configureren van je domotica installatie.

Sinds Begin 2019 is er Teletask toegevoegd aan ons gamma, hier ook kunnen wij de nodige ondersteuning beiden.

Een draadloos systeem of een bedraad Domotica systeem?

Voordat we de concrete systemen vergelijken, is het aangeraden om te kijken naar het verschil tussen draadloze en bedrade domoticasystemen. De keuze tussen draadloos en bedraad is een belangrijke vraag die je moet afwegen bij de aanvang van je domotica project. Meestal kiest men een draadloos systeem bij verbouwingen waar het niet aangewezen is om bedrading bij te leggen. Omdat het technisch niet mogelijk is of om kosten te besparen.

Bedrade Domotica systemen

Bedrade netwerken zijn zeker robuuster, veiliger en minder storingsgevoelig dan draadloze netwerken. Meestal zijn ze ook sneller en is het energieverbruik lager. De Modules van bedrade systemen zijn niet altijd goedkoper dan draadloos, maar als de prijs hoger is, heeft dat vaak te maken met de hogere kwaliteit van de componenten. Dit komt doordat de meeste bedrade systemen zijn ontwikkeld voor professionele toepassingen, terwijl draadloze systemen vaak op de consument zijn gericht. De kostprijs bij draadloze systemen is daarom een belangrijke factor.

Bedrade systemen worden meestal in een stervorm gekableerd, waarbij de bekabeling naar een centrale ruimte, de Domotica kast of zekeringkast, wordt gelegd. De uitgangsmodules worden in de Domotica kast gemonteerd, op Din-rails.
Verbruikers, zoals lampen, worden dus centraal geschakeld en vanuit de Domotica kast gevoed. De kast moet hiervoor wel groot genoeg gedimensioneerd zijn, want er kan veel bekabeling samenkomen en er is ruimte nodig voor de montage van uitgangsmodules, ingangsmodules, eventuele interfaces en voedingen.

Een bussysteem is nog eenvoudiger, hier vertek je met een buskabel vanaf de Domotica kast naar je dichts bijzijnde bus component en lus je door van apparaat naar apparaat. Als de afstand te groot wordt en je te veel kabel moet leggen (lees de kostprijs wordt hoger) dan kan je ook in ster bedraden. Je vertrekt dan opnieuw vanuit je kast en gaat de andere richting uit. Bij voorkeur vertrek je van een bus terminal om zeker goede verbindingen te hebben zodat alle componenten op de bus worden gelezen en bediend. Het werken in stervorm maakt het makkelijk om achteraf apparaten aan de bus toe te voegen.

Omdat in bestaande huizen de leidingen ontbreken om een bedraad systeem aan te leggen, zijn bedrade systemen alleen geschikt voor ingrijpende renovaties en nieuwbouw. De materiaal- en arbeidskosten voor het infrezen en aanleggen van leidingen en bedrading leveren een aanzienlijke extra kostenpost op ten opzichte van een draadloos systeem. Daarom kan draadloos ook bij nieuwbouw of renovatie goedkoper zijn. 

Draadloze systemen

Draadloze systemen hebben als voordeel dat ze goed toegepast kunnen worden in bestaande woningen. Het is niet nodig om muren open te breken en de installatie is goed te doen voor iedereen die beschikt over basiskennis van elektriciteit. De meeste systemen bieden makkelijk te installeren opbouw schakel actoren die in een stopcontact gestoken kunnen worden en inbouwmodules die klein genoeg zijn om in een inbouwdoos te worden weggewerkt. Voor sensors, zoals bewegingsmelders en deur-raamsensors, zijn er door batterijen gevoede varianten die makkelijk op willekeurige plekken in huis gemonteerd kunnen worden.

Het voornaamste nadeel van een draadloos systeem is de inherente onbetrouwbaarheid. Verstoring van het signaal door andere zendapparatuur is altijd mogelijk. Moeilijk doordringbare materialen, zoals betonnen muren met wapening, en een ongelukkige penetratiehoek van het signaal ten opzichte van de muur kunnen de reikwijdte van het draadloze netwerk ernstig beperken. Betrouwbaarheid en bereik zijn zaken waarin de geavanceerde draadloze systemen zich het sterkst onderscheiden van de eenvoudige protocollen.

Bidirectionele communicatie en routing kunnen veel van de nadelen van draadloze communicatie wegnemen en zijn een voorwaarde voor de betrouwbare werking van een draadloos systeem. Bij communicatie via een unidirectioneel protocol weet de zender nooit of de ontvanger een opdracht heeft ontvangen. Als er tweewegcommunicatie mogelijk is, kan de ontvanger een ontvangstbevestiging naar de zender sturen. Komt die bevestiging er niet, dan zal de zender nieuwe pogingen wagen en als dat uiteindelijk niet succesvol is, de gebruiker informeren over de falende communicatie. Tweewegcommunicatie is ook een voorwaarde om de status van een apparaat, bijvoorbeeld de gemeten waarde van een temperatuursensor, op verzoek te kunnen uitlezen.

In systemen die routing ondersteunen (Mesh technologie) kan een verzender een bericht indirect via tussenliggende repeaters bij een ontvanger bezorgen. Op die manier kan er om obstakels, zoals ondoordringbare betonnen muren, gerouteerd worden.
Bij de geavanceerde systemen kunnen alle componenten met een vaste voeding als repeater dienen. Door batterijen gevoede apparaten zijn hiervoor ongeschikt. Om energie te sparen slapen ze op momenten waarop ze niet zelf communiceren. Om deze reden is het op afstand uitlezen van de status van batterijapparaten vaak ook niet mogelijk. Het apparaat moet wakker zijn om berichten te kunnen ontvangen.
Batterijapparaten zijn vanzelfsprekend minder betrouwbaar, omdat ze uitvallen als de batterij leeg raakt. De betere systemen zijn wel in staat om een waarschuwing te geven als het batterijniveau kritisch wordt.

Een tweede nadeel van draadloze systemen is de lagere veiligheid. Een systeem dat communiceert in de ether kan vanzelfsprekend makkelijker afgeluisterd worden. De eenvoudigste draadloze systemen bieden geen enkele beveiliging en werken met generieke adressen. Als de zender van de buurman bereik heeft op jouw ontvangers, kan hij al dan niet moedwillig jouw apparaten bedienen. Geavanceerde draadloze systemen werken met unieke identifiers en communiceren alleen met apparaten die bekend zijn in het netwerk. Ook hebben de betere systemen een vorm van encryptie aan boord.

Het Velbus Domotica systeem

Zoals het woord zelf al aangeeft, is het Velbus systeem een bedraad systeem met een bus kabel. 
Velbus werkt met een robust protocol dan Canbus wordt genoemd en in de auto industrie een standaard toepassing is voor de communicatie van de verschillende slimme componenten. Er wordt slechts info op de bus geplaatst wanneer er een commando wordt uitgestuurd (iemand drukt bv op een toets om het licht aan te laten branden), het verkeer op de bus is bijgevolg laag alsook de bandbreedte.
De kwaliteit van de buskabel zelf is daardoor niet van groot belang, in de meeste gevallen wordt er UTP cat5e of EIB kabel geplaatst. Zelf raden we EIB kabel aan, die is dikker van diameter en breekt daardoor minder snel door dan UTP als je meerdere keren een verbinding maakt of terug los schroeft.

Het zelf plaatsen van een Velbus systeem is een koud kunstje. Alle modules worden in de Domotica kast op een din-rail gemonteerd en onderling doorverbonden met een verbindingsrail VMBRAIL-R.
Je hebt minimum een Voeding VMBSMSP, een USB module VMBRSUSB (om je PC aan te sluiten en het systeem te configureren) een uitgangsmodule VMB4RYLD en een Velbus drukknop VMBGP4W nodig en je kan aan de slag. Omdat Velbus een modulair systeem is zonder centrale processor unit kan je met een minimum aan modules al van start en je kan steeds modules toevoegen. 

Je hoeft alleen nog de VelbusLink software te downloaden, op je PC te installeren en een verbinding te maken via een USB kabel en je kan modules al inlezen.

Er rest alleen nog het zwaardere werk, de bekabeling naar je verbruikers....
Voor elke verbruiker, een lamp of lampgroep moet je een vermogen kabel (een 3g1,5 tot 16A en een 3g2,5 tot 20A) leggen van je uitgangsmodule naar je verbruiker.

Het Niko Home Control II systeem

De nieuwe Niko Home Control 2 versie heeft alle basisfuncties in één centrale module, De connected controller (niko 550-00003). De Connected controller stuurt de volledige Niko installatie en maakt ze altijd en overal bereikbaar. Hij staat in voor de voeding van de bus, de modules en de bedienings toetsen. Tevens zorgt de controller voor de verbinding met de IP toestellen zoals het touchscren of de Video buitenpost. Via de Internet verbinding kan je van op afstand je Home control installatie bedienen via je Smartphone. Er is een router ingebouwd in de controller.

De bekabeling is eenvoudig en is een bussyteem, niet gepolariseerd 2-draads systeem.
Je kan hiervoor een UTP kabel, SVV, twisted pair kabel of nog beter een EIB buskabel gebruiken. 

De opbouw in de kast vergt wel enige aandacht:
De domoticakast wordt van links naar rechts opgebouwd en begint links onderaan met de connected controller, de naastliggende modules worden via een schuifbrug (meegeleverd) met elkaar verbonden en zo is er geen verdere interne bedrading nodig.

Wanneer er echter een nieuwe rij wordt bestukt, moet er altijd een Railkoppelings module (niko 550-00020) links van de DIN rail geplaatst. Opdat de bovenliggende modules met elkaar zouden kunnen communiceren moet er alleen vier draden worden verbonden tussen de Connected controller en de rail koppel modules.

Het Fibaro Draadloze systeem

Kies je voor draadloze domotica, dan is FIBARO de beste keus. Waarom? FIBARO is de marktleider in Z-Wave domotica oplossingen. Je bent verzekerd van een merk waar veel producten van beschikbaar zijn en dat eenvoudig te integreren en installeren is. FIBARO is mooi, handig en betaalbaar. 

FIBARO is trendsetter op het gebied van draadloze smart home solutions. De intelligentie (stuursysteem) zit in de basisstations Home Center 2 en Home Center Lite. Daarnaast maakt FIBARO ook inbouw modules en sensoren.
Je bent dus verzekerd van veel producten die van hoge kwaliteit zijn en er mooi uitzien.
Als je je huis gaat renoveren dan mag het er natuurlijk wel mooi uitzien!

De home centerinterface bevat ook de aansluiting op je internet verbinding, je hoeft de home center in te pluggen op je netwerk, eventueel via een ethernet switch en je kan aan het werk.

Met een home center en een wallplug kan je al aan het werk, je kan inloggen in je home center en de plug aansturen via de gratis beschikbare software.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.