Hoe energie besparen op verlichting

Hoe energie besparen op verlichting

Verlichting maakt al snel 5% uit van je energieverbruik en kan oplopen tot 1200 kWh of €300 per jaar. Voor bedrijven ligt dit percentage zelfs nog een pak hoger. Met enkele eenvoudige tips kan je je energiefactuur makkelijk een pak lichter -haha- maken. LED verlichting is zeker een oplossing, maar voor we allen massaal LED lampen gaan aankopen zijn hier enkele tips waarop u behoorlijk wat euro's kan besparen.

Dim je verlichting

Gebruik dimmers; een lamp die maar op half zoveel vermogen brandt, verbruikt minder energie. Dat is geen verrassing! De dimmer die je gebruikt verbruikt zelf ook wel stroom, maar deze is verwaarloosbaar. In veel situaties zorgt het gebruik van een dimmer niet enkel tot een lager verbruik, maar ook tot een meer sfeervolle omgeving. Al laatste nog deze pro-tip: als je lampen gebruikt die bijna al de tijd zijn gedimd, is het aangeraden om deze te vervangen door lampen met een lager vermogen. 

 

Profiteer van de zon

Probeer om overdag zoveel mogelijk te profiteren van het daglicht in uw huis. Maar ook op kantoren en werkplaatsen worden vaak lichten aangestoken uit gewoonte, terwijl dit niet altijd noodzakelijk is. Voor kantoorwerk heb je ongeveer 300 tot 500 lux nodig. Bovendien loont het ook om gebruik te maken van lichte kleuren in uw interieur. Lichte kleuren reflecteren namelijk licht, terwijl donkerdere kleuren eerder licht absorberen. 

 

Maak gebruik van gerichte verlichting

Probeer bij het plaatsen van nieuwe verlichting eerst na te denken wat er juist moet worden verlicht in de kamer (of buiten). Het is best zinloos om een volledig kamer van licht te voorzien wanneer je enkel in een hoekje van de kamer een boek zit te lezen. Bovendien vermijdt het gebruik van gericht licht ook vervelende schaduwen die storend kunnen zijn bij het verrichten van bepaalde activiteiten. 

 

Gerichte verlichting kan vervelende schaduwen vermijden

 

Installeer een bewegingssensor

In ruimtes waar mensen vaak in en uit gaan installeert u best een bewegingssensor. Dit bevordert het gemak, want u hoeft niet te denken aan het licht. Handige plaatsen om een bewegingssensor te installeren zijn bijvoorbeeld de hal en het toilet, maar ook buitenverlichting is hier ideaal geschikt voor. 

 

Maak gebruik van een timer of een schakelklok

Het installeren van een timer is niet moeilijk en zorgt ervoor dat uw er nooit hoeft aan te denken om het licht uit te doen. U installeert een schakelklok tussen het stopcontact en de stekker van de lamp en op die manier springt de lamp ook aan indien u niet thuis bent. 

 

Kies de geschikte lampen

Het werd al reeds aangehaald in de inleiding van deze blog; LED verlichting is de way-to-go! Indien je nog steeds gebruik maakt van halogeen, spaarlampen of gloeilampen is het aangewezen om deze te vervangen door LED verlichting. LED verlichting produceert bijna geen warmte waardoor het energierendement veel hoger ligt en wat bovendien ook de kans op brandgevaar kleiner maakt. Daarnaast heeft LED verlichting de handige eigenschap dat het meteen aanspringt en dus geen opstarttijd nodig heeft. Naast LED lampen zijn ook spaarlampen of T5-lampen aangewezen. Enkel lampen met een energielabel A zijn energiezuinige lampen. Deze lampen gaan tien keer langer mee dan de verouderde gloeilamp en ze verbruiken tot vijf keer minder energie. 

Bij het kiezen van lamp mag men niet enkel naar het energieverbruik kijken. Zo dient bijvoorbeeld ook de lichtkleur in acht te worden genomen, dit kan de hele sfeer van een kamer veranderen. 

Ten slotte is het ook aangeraden om geen spaarlampen te gebruiken voor buitenverlichting die maar een korte periode moet branden. Bij koude temperaturen duurt het immers enige tijd voor ze op volle sterkte branden. 

EXTRA: Misverstand over tl-verlichting

Het verhaal dat het opstarten van tl-buizen veel energie vraagt en het beter zou zijn om ze te laten branden in plaats van te doven bij het verlaten van de kamer is een broodje aap verhaal. Ook, zelfs als u maar even de kamer verlaat, loont het de moeite om uw tl verlichting te doven.