Load Balancing met Velbus

Load Balancing met Velbus

Beheer je energieverbruik met behulp van enkele Velbus modules en beperk je uitgaven door het capaciteitstarief. Het populaire "Load balancing" met enkele eenvoudige ingrepen.

Load balancing in de context van een capaciteitstarief verwijst naar het beheer van elektrische belasting om te voldoen aan de capaciteitsbeperkingen die zijn opgelegd door het tariefsysteem. Het doel is om piekbelasting te verminderen en om de capaciteitskosten te minimaliseren.

Piekverbruik (van toepassing bij het capaciteitstarief) bekijkt de hoogste piek gedurende 15 minuten van een volledige maand. bijvoorbeeld rekenen we als actueel verbruik voor de verwarming 3.5 kW, voor de kookplaat 4 kW en voor de oven 3 kW.
Samen hebben deze toestellen een piekverbruik van 10.5 kW. Stel dat je op hetzelfde moment ook jouw elektrische wagen aan het opladen bent, dan komt hier nog eens 11 kW bij. Goed voor een gezamenlijk verbruik van 21.5 kW.

Via enkele Velbus modules kunnen we actief de verbruikers in of uitschakelen om zo het piekverbruik te kunnen beperken.

 

Velbus is een decentraal modulair systeem, waarbij modules worden toegevoegd afhankelijk van welke bouwblokken en functionaliteit die je nodig hebt. Er is geen centrale verwerkingsunit, alle modules werken zelfstandig en communiceren over een bekabeld busnetwerk met elkaar.

Via de afname & injectie energiemeter (die na de hoofdzekering geplaats wordt) neemt Velbus de actuele energiesituatie binnen op de puls ingangsmodule. Deze communiceert via het busnetwerk met de andere Velbus modules.

In onze energieoplossing rapporteren we de actuele energiesituatie via de bedieningspanelen met randverlichting en OLED-scherm. Afhankelijk van de gekoppelde energiemeters is dit actuele, dagelijkse en jaarlijkse data van de energieproductie, energie injectie en energie afname.

Vervolgens zullen we de verbruikers (via schakelmodules) automatisch laten in- en uitschakelen op basis van de actuele productie, injectie en afname van energie. Je stelt deze regels zelf in via de wizard in onze configuratiesoftware Velbuslink.

Onderstaand technisch schema bevat alle bouwblokken om te meten, configureren, slim te schakelen en te visualiseren met de Velbus bedieningspanelen. Verdere uitbreiding van dit systeem tot een volledig gebouw beheerssysteem is uiteraard mogelijk. Velbus garandeert levenslange uitbreidbaarheid, dus je kan de uitbreiding laten meegroeien met je woning of installatie.

 

 

Van links naar rechts:

  • FIN7M.38.8.400.0112 bi-directionele energiemeter welke zowel injectie als consumptie meet en dit doorstuurt naar de Velbus ingangsmodule VMB7IN via puls signalen.
    Let op de aansluitingen, elk puls kanaal wordt dubbel binnen genomen op de ingangsmodule. 

  • VMBPSU-2, de Velbus voeding met bijhorende zekering. Een 6A zekering volstaat.

  • VMBRSUSB, de configuratie module welke je in staat stelt de Velbus installatie te configureren via USB-verbinding met je laptop/PC en de gratis Velbuslink software. Voegde je ook de VMBSIG IoT gateway toe? Dan heb je deze module niet nodig en kan je draadloos verbinding maken met het Velbus systeem.

  • VMB4RYLD 4-kanaals relais module, welke 4 kanalen met een totaal van max 230V 16A kan schakelen.
    Opgelet: Voor zware verbruikers met vermogens > 3.7 kW (zoals bijvoorbeeld een EV-laadpaal) is een additionele contactor vereist zoals bijvoorbeeld de Finder 22.44.0.230. 

  • VMBELO bedieningspaneel met OLED-scherm voor feedback & bediening van de Velbus installatie/apparaten.

  •  Additioneel kan hieraan nog de IoT gateway (VMBSIG) toegevoegd worden voor online bediening en rapportage.